Elinor

En blogg om mitt liv
Allmänt | Tips

Personlig assistans är en självklarhet

January 11, 2016
Personlig assistans

Personlig assistans

Syftet med personlig assistans är att du som har någon form av omfattande och krävande funktionsnedsättning ska kunna leva ett så värdigt och självständigt liv som möjligt. Personlig assistans betyder att du med funktionsnedsättning kommer att få en eller flera personliga assistenter som hjälper dig i vardagen med det du behöver ha hjälp med. Exakt vad det innebär är alltså helt upp till dig som person, dina önskemål och dina behov. En personlig assistents uppgifter är alltså lika unik som en funktionsnedsatt persons behov.

Personlig assistans kan alltså handla om så lite som handräckning när saker är lite för långt bort eller lite för högt upp och om umgänge när du känner dig ensam och uttråkad. Det kan vara små saker som ändå gör en stor skillnad för dig i din vardag. Men personlig assistans kan också handla om hjälp med att gå upp ur sängen, att klä på dig kläder, äta mat, gå på toaletten, duscha, att kommunicera med assistenten och med andra och allt möjligt du kan tänka dig. Dina behov och önskemål står i centrum.

Det är av yttersta vikt att relationen mellan dig och den som arbetar som din personliga assistent är bra. Eftersom ni kommer att dela många stunder tillsamman, och möjligtvis relativt personliga stunder, så är det viktigt att det känns rätt för dig. Kommer du inte överens med din personliga assistent så är det lika bra att byta. Det finns inte alltid möjlighet att byta flera gånger, inte heller är det säkert att det blir bättre med nästa personliga assistent, så ta inte det beslutet hastigt. Vänta dock inte heller för länge om du är säker eftersom det är din vardag som påverkas.

Att få personlig assistans är en stor förmån som inte finns överallt i världen. Om du har funktionshinder av något slag bör du absolut ta till vara på den möjligheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *