Elinor

En blogg om mitt liv
Uncategorized

Vitamin B5 används i allt från ansiktsrengöring till hudkrämer. Men vad är det?

April 21, 2022
ansiktsrengöring

Provitamin B5, Vitamin B5 eller Panehenol hör vi ofta om, särskilt när det kommer till ansiktskrämer och ansiktsrengöring av olika slag. Panthenol är en hudvårdsingrediens som hjälper hudcellerna att ta upp vatten. Man kan säga att hudkrämer och ansiktsrengöring med Panehenol ger en riktig fuktboost till dina hudceller.

Vad är egentligen Panthenol?
Panthenol
är en variant på vitamin B5 och i kontakt med huden, tillexempel genom användning av en produkt för ansiktsrengöring, bildar den pantotensyra. Det är egentligen ingen “syra” utan finns till viss del redan naturligt i vår hy – dock kan det vara en god idé att stärka upp koncentrationen för ett mer märkbart resultat. Panthenol kan hjälpa hudcellera att suga upp vatten och på det sättet återfukta huden samtidigt som det ger ett skydd av hudens barriär.  


Vad säger Wikipedia om Panthenol?
Pantenol (pantotenol) är den analoga alkoholen till pantotensyra (vitamin B5) och är därigenom ett provitamin till B5. I levande organismer oxideras det snabbt till pantotenat. Pantenol är vid rumstemperatur en svagt gulaktig till klar trögflytande hygroskopisk massa/vätska[2] Det är lösligt i vatten, etanolmetanol och något lösligt i dietyleter och glycerin.[1]
Pantenol förekommer som två enantiomerer, D och L. Bara D-pantenol (dexpantenol) är biologiskt verksam,[3] men båda är hygroskopiska och för kosmetiskt bruk används ibland en racemisk blandning av båda formerna, DL-pantenol.[4]

Vilken effekt har Panthenol för effekt på huden?
Panthenol har flera goda effekter på vår hud. Panthenol är inte helt olik Retinol (eller som den ofta kallas; vitamin A. Retinol har en cellförnyande effekt. Sedan verkar också Panthenol lugnande, läkande och fuktbevarande. Vissa upplever också en utslätande effekt på huden.  

När passar det att använda Panthenol?

Då Panthenol i grunden är en fuktbevarande ingrediens så passar den alla typer av hud. Många upplever en ohörd förbättring på irriterad hud, eller hud som har lätt att få rodnader. Det är heller inte ovanligt att man hittar Panthenol i ansiktsrengöring för hud som lätt angrips av acne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *