Elinor

En blogg om mitt liv
Allmänt

Skoluppgift om uppvärmning

October 6, 2015
Mount Cook, Nya Zeeland

Jag har fått en skoluppgift att lära mig mer om hur det fungerar med värmepumpar och tänkte publicera det här på bloggen. Vem vet någon kan kanske har användning av det framöver. 🙂

Värmepumpar

Om du är i tankar att köpa ny värmepump är det viktigt att du inte förhastar dig. Det finns många olika slags värmepumpar ute på marknaden. Har du jordvärme, bergvärme eller sjövärme kan det variera. Alla är inte bra för dig och många är dåliga för alla. Kvaliteten skiftar stort men också variationen. En värmepump som passar för dig passar inte alls för någon annan, och vice versa. Därför är det viktigt att du funderar mycket innan du bestämmer dig. Läs på om olika värmepumpar och fråga någon som vet mycket inom området.

Först och främst bör du fundera över varför du vill investera i en ny värmepump. Vad är det som inte fungerar och vad är det du vill uppnå med den nya? Handlar det om kostnad, effektivitet, bekvämlighet eller någonting annat? Kan du tänka dig att lägga ned mer tid på din värmepump mot att det blir en billigare driftskostnad eller vill du hellre att resultatet blir det motsatta? Kanske är det så att din nuvarande värmepump inte är speciellt gammal, då kanske det är dumt att byta nu och kanske bör du vänta några år till.

Du bör också fundera över hur mycket plats du har för din värmepump. Är den nya värmepumpen större än den gamla, och i så fall får den plats? Om du är en människa som gärna vill påverka miljön negativt så lite som möjligt är även den aspekten att ta i beaktning vid investering i ny värmepump. Den kanske är mycket mindre miljöfarlig, men om din nuvarande värmepump fungerar så är det dumt att tillverka en ny åt dig?

Glöm inte heller att hela huset får ett förändrat klimat vid användning av ny värmepump. Här behöver du tala med en expert så att du inte gör ett misstag. Ingen vill att förhållandena i huset ska förändras till det värre utan att ni inte kollade upp det i förväg.

Mount Cook, Nya Zeeland

Mount Cook, Nya Zeeland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *