Elinor

En blogg om mitt liv
Mat

Semmeldagen på tisdag

February 22, 2017

Åhh. Jag längtar så till tisdag, då ska jag äntligen klämma årets första semla! Det är TABU att äta semlor innan fettisdagen i vår familj. Vi är stenhårda när det kommer till traditioner. Inget julrelaterat innan 1a december tillexempel. En gång hade min lillebror bakat lussebullar på hemkunskapen i skolan den 29e november och kom hem med dem. Mamma & pappa vägrade göra ett undantag och äta lussebullar så tidigt så de fick åka in i frysen och tas fram vid rätt tidpunkt. Lite väl hårt kanske.

Hur som helst, jag ser framemot semmeldagen på tisdag för jag älskar verkligen semlor. Fast det finns en del dåliga semlor också, till exempel när det är mycket mandelmassa och lite grädde. Det är en besvikelse när man får en sådan framför sig. Hur äter ni era semlor? Min mormor äter väldigt traditionsenligt med mjölk i ett fat och semlan i mitten. Jag har inte riktigt fastnat för det sättet. Jag brukar äta locket först och “skrapa” upp grädde på locket. Sen äter jag resten. Förra året blev det ju en sådan hype kring semmelwrappen och i år har det varit “princess semla” som varit aktuellt. Men jag föredrar de mer traditionella. Visste ni att i Finland så äter man också semlor, men mandelmassan är utbytt mot hallonsylt? Det kanske man skulle prova någon gång.

Semla med hallonsylt à la Finland, eller Semla med mjölk à la Mormor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *