Elinor

En blogg om mitt liv
Tips

Att arbeta med namnbrickor

November 23, 2016
Namnskyltar

Jag har ibland undrat vad namnskyltar har för funktion egentligen. Länge tänkte jag att de bara var en bricka som visade namn, men som egentligen gjorde samtal mer stela och skapade en mur mellan de som bar namnbrickor och de som inte har. Det var först när jag blev lite äldre och när jag för första gången själv fick använda namnbricka som jag insåg varför den är så bra.

På mässor, event och konferenser

Det arbete som jag hade när jag bar namnbricka var ofta på event, festivaler, konferenser eller liknande. Detta är platser där många människor samlas och cirkulerar. Jag arbetade för en biståndsorganisation och skulle ta kontakt med människor. Delvis var min uppgift att prata med dem om orättvisor i världen, om vad man som svensk kan göra för en bättre värld och visa på vad organisationen jag arbetade för gjorde på dessa frågor. Det var dock också en stor vikt vid att få människor att bli månadsgivare till organisationen. Det visade sig att detta blev mycket enklare när vi använde namnbrickor.

Rakt på sak

Anledningen är helt enkelt att det är enklare att komma till sak när den ena i en konversation använder sig av namnbrickor. Det kan inte bli ett lika naturligt och avslappnat samtal, risken finns att det helt enkelt blir lite stelt. Men det är tydligt från start att personen med namnskylt har ett mål med konversationen, och det är ju faktiskt dit man som anställd vill nå så snabbt som möjligt.

Läkare, sjuksköterska eller undersköterska

Utöver min egen erfarenhet av att arbeta med namnbricka har jag fått uppleva ett ställe där namnskyltar är nödvändigt för att informera korrekt. På sjukhusen vill man gärna veta vilka de anställda är som tar hand om en. Det kan gå folk i vita rockar lite hit och dit, men vem som pysslar om en behöver berätta vad hen arbetar med. Har de namnbrickor med namn och tjänst så hjälper detta enormt mycket. Det var en sjuksköterska som var här förut men nu är det en läkare här. Att man får reda på namnet genom namnbrickor inger också ett lugn i en stressig stund.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *