Elinor

En blogg om mitt liv
Allmänt

Min hund är sjuk

March 11, 2014

En hund i familjen sprider enormt mycket glädje. Det är en extra familjmedlem, en som alltid är glad att se en, en som finns där när man är ledsen och när man är glad. För barnen är det en lekkamrat, en de kan prata med, en som bara finns där för dem, ständigt närvarande.

Precis som med allting som ger än glädje blir sorgen och smärtan lika stor när något olyckligt händer, exempelvis att er hund får problem med synen. Vilket har hänt nu. När det händer behöver man ta sitt ansvar och ta med sig sin hund till en djurklinik man kan lita på. Djurkliniken Roslagstull är en veterinär i Stockholm. Den är så pass väl respekterad att tv3 gjorde ett program om dem som sändes under några veckor.

Tyvärr är det ganska vanligt att hundar har svårigheter med sina ögon. En vanlig sjudom är Glaukom, grön starr. Glaukom drabbar hundar med för högt tryck i något av eller i båda ögonen. Hunden lider mycket av denna sjukdom, vilket gör att ett tecken på Glaukom är att hunden blir nedstämd och passiv. Ögat som drabbas blir mycket större än det andra ögat och på ögonvitan börjar blodkärlen bli mer och mer synliga. Resultatet blir att hunden blir helt blind på ögat, detta eftersom hornhinnan blir mer och mer dimmig. Det går att bota denna sjukdom, men det gäller att vara snabb. Därför ska man aldrig tveka att besöka en djurklinik om man anar Glaukom. Sker behandling tidigt kan hunden få tillbaka full syn samt att smärtan försvinner vilket stoppar hundens passivitet och nedstämdhet.

Det är viktigt att förstå att sjukdomen kan drabba vilken hund som helst när som helst utan någon som helst förvarning. Ena dagen kan hunden vid vuxen ålder vara helt symptomfri för att sedan snabbt utveckla fullskalig Glaukom. Glaukom är också ärftligt. Vet du om att det funnits Glaukom i hundens släkt bör du vara mer beredd på symptomen.

Men kan känna sig otillräckligt och utan makt när sjukdomar och olyckor inträffar. Man vill så gärna hjälpa och lindra, men det är omöjligt. Det är då fantastiskt skönt att luta sig mot professionella veterinärer och experter på hundar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *